Covid19 последното спасение за САЩ

Покрай цялата Ковид истерия почти незабелязано за нас се случиха няколко неща, но имащи огромно значение за световната политика и бъдещето на света. Първото беше изтеглянето на американските военни от Ирак и второто което се случи само преди няколко дни, изтеглянето на съюзническите сили водени от САЩ в Афганистан. На пръв поглед нищо изненадващо и едва ли касаещо нас в България но ефектът на доминото вече не може да бъде спрян. През юли – август 2007 г., в САЩ избухва високорисковите ипотечни заеми и се разраства от септември 2008 г. до глобална криза, което дава отражение на цялата световна икономика.

Фалират и обявяват несъстоятелност някой от най-големите банкови институции, което от своя страна показва на света, че САЩ реално са колос на глинени крака. Точно преди обявяването на Пандемията дългът е от порядъка на колосалните $70 трилиона долара. Двете дълги военни кампании в Ирак и Афганистан буквално унищожиха САЩ като държава, като я превърнаха в държава която е в непосредствена зависимост от основните си опоненти на световната сцена- Китай и Русия. Независимо от високопарните лозунги за опазване на световната демокрация, всичко се правеше само с един единствен интерес а той е генериране на колкото е възможно по-големи печалби за военно промишления комплекс. С фиаското което се получи в Афганистан, сравнимо с изтеглянето то Виетнам вече няма две мнения по въпроса, че САЩ реално от доминираща световна сила започва да да се спуска стремглаво в бездната на пълния упадък.

Свидетели сме на панически опит САЩ да се съхранят вече като държава и да се предпазят от разпадане. Такива нагласи се забелязват в консервативните щати като Тексас, които не желаят повече да поделят своите богатства с другите от съюза и да са солидарен пропорционален длъжник. В тази ситуация, единственото спасение е САЩ да занулят по някакъв начин своята задлъжнялост и да се опитат да се задържат някак си на повърхността за да не потънат тотално. Колкото и парадоксално да звучи никой от опонентите на САЩ няма интерес те да се разпаднат или пък те да са нестабилни. На всеки е ясно, че отпадне ли САЩ от голямата игра, света ще стане отново място на постоянни военни конфликти за разпределение на територии които конфликти ще са напълно безконтролни без никаква яснота.

И тук се появява перфектния инструмент за излизане от безизходното положение, Covid19 Пандемия. На първо място нулира се огромната задлъжнялост, появяват се нови обществени отношения с налагане на тотален контрол. Едва ли някой в САЩ би искал надигането на излъганите ветерани от Ирак и Афганистан, както стана през 70-те години на XX век.

Covid19 е перфектния инструмент за тотален контрол на обществото. На всеки стана ясна манипулацията и насаждането на страх у хората с една единствена цел. Контрол и поддържане на обществото в подчинение и контрол.

Вашият коментар